Module Bestuurskunde bij Seneca

26-04-23

Seneca breidt aanbod modules uit met bestuurskunde

Dinsdag 16 mei hebben we een feestelijk moment bij Seneca. We reiken die dag de eerste exemplaren van de module bestuurskunde uit aan de hoofdschrijvers van de module, Stijn van Voorst en Taco Brandsen. Namens de vaksectie Bestuurskunde van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben zij samen met het Seneca-team een module bestuurskunde ontwikkeld.

Stijn van Voorst en Taco Brandsen hebben de inhoudelijke kant van de bestuurskunde voor hun rekening genomen. Het Seneca-team heeft gezorgd voor de verbinding met maatschappijwetenschappen door middel van het maken van bijpassende opdrachten over de stof van bestuurskunde en over de koppeling met MAW. Het eindresultaat mag er dan ook wezen.

De module bestuurskunde legt aan de hand van aansprekende actuele casussen alle facetten uit van het openbaar bestuur. Dit loopt uiteen van strijd over de bouw van windmolenparken tot loyaliteit van Nederlandse ambtenaren werkzaam bij de EU. In deze brede casuïstiek is ook het multidisciplinaire karakter van bestuurskunde goed zichtbaar: organisatie van het openbaar bestuur, belangentegenstellingen, politieke besluiten en resultaten. Wat dat betreft sluit de lesstof mooi aan bij MAW, wat zich natuurlijk ook kenmerkt door het multidisciplinaire karakter van met name politicologie en sociologie. Deze twee aanverwante wetenschap disciplines hebben net als organisatiekunde en managementwetenschappen grote invloed op bestuurskunde.

In de module vertellen diverse personen wat zij zijn gaan doen na het volgen van een bestuurskundeopleiding. Zoals gezegd zijn wij zeer tevreden over deze module. Wij zijn van mening dat leerlingen deze module goed kunnen gebruiken om inzicht te krijgen in de mogelijke vervolgstudie bestuurskunde.

De module bestuurskunde is een goede aanvulling op onze andere modules antropologie, krijgswetenschappen, rechten en pedagogiek. Op dit moment wordt gewerkt aan een module politicologie. Later volgen o.a. psychologie, uniformberoepen, journalistiek, klimaatsociologie, internationale betrekkingen en lerarenopleidingen. Heb je zelf wensen en ideeën voor modules? Neem dan contact met ons op.


Categorie

Bezoek onze webshop

Bezoek de Toetsenbank