Een moduleboekje over de vervolgopleiding politicogie. Het is zelfstandig te bestuderen maar is ook geschikt als verbreding van het vak maatschappijwetenschappen. Geschikt voor oriëntatie op een studie politicologie.
Het verzet tegen de pensioenhervormingen in Frankrijk, de verkiezing van de eerste vrouwelijke president in Nieuw-Zeeland en de opkomst van populistische partijen in Nederland. Machthebbers veranderen, nieuwe ideeën en stromingen komen op en traditionele machtsverhoudingen brokkelen af. Zomaar wat voorbeelden van veranderingen in politieke verhoudingen en het politieke landschap.
Politicologen bestuderen deze veranderingen in het politieke landschap. Ook leggen ze politieke verhoudingen bloot. Dat doen ze op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Zo proberen ze politieke verhoudingen en veranderingen te verklaren. Want: waarom gaan mensen juist wel of niet naar de stembus? Waarom is Rusland Oekraïne binnengevallen? En waarom komen mensen in opstand? Deze vragen laten het hart van politicologen (in spe) sneller kloppen.
In deze module maken leerlingen kennis met politicologie. Van machtsverhoudingen tot stemkeuzes, en van bestuursvormen tot politieke participatie. Allemaal onderwerpen die bij een studie politicologie aan bod komen. Zo krijgen ze een inkijkje in het politieke landschap, het werk dat politicologen doen en de onderwerpen die politicologen bestuderen.
Ieder hoofdstuk bestaat uit een stukje theorie-uitleg, een aantal voorbeelden van politicologische casussen en opdrachten om met de stof te oefenen. Ook bevat de module interviews met verschillende politicologen (waaronder Lilian Marijnissen) die allemaal een ander carrièrepad hebben gekozen na hun studie. Zo helpen we de leerling erachter te komen of de studie politicologie misschien bij diegene past én kunnen ze tegelijkertijd oefenen met de stof van maatschappijwetenschappen.
Marco Veldman: ‘Bij Seneca Burgerschap weten we dat het niet altijd makkelijk is om een vervolgstudie te kiezen. Daarom bieden we met de serie modules de mogelijkheid om te oriënteren op verschillende vakgebieden, zoals pedagogiek, bestuurskunde, antropologie, krijgswetenschappen en recht. Zo kunnen leerlingen zich oriënteren op een toekomstige studie én zich tegelijkertijd goed voorbereiden op het centraal schriftelijk examen maatschappijwetenschappen'.
Inhoudsopgave:
Hoofdstuk 1 - Wat is politicologie?
Hoofdstuk 2 - Politicologie en democratie
Hoofdstuk 3 - Politicologie en de maatschappij
Hoofdstuk 4 - Politicologie en de wereld
Hoofdstuk 5 - Politicologie en onderzoek
Hoofdstuk 6 - Politicologie in opleiding