Wanneer is een samenleving gelukkig?
Welke ideale samenleving kunnen we samen bedenken? Door de loop van de geschiedenis is daar al vaak over nagedacht. Hoeveel vrijheid mogen en moeten burgers hebben? Hoeveel gelijkheid is wenselijk? Hoe kunnen mensen verbonden blijven? En hoe bieden we zoveel mogelijk burgers zoveel mogelijk kans op geluk?
In deze onderwijsmethode voor maatschappijleer staat het filosofische en politieke debat rondom maatschappelijk geluk centraal. De eerste drie hoofdstukken zijn bedoeld als basis voor de rest van de methode. Met de bagage in die hoofdstukken kunnen leerlingen het debat rondom maatschappelijke problemen analyseren. Met behulp van de samenlevingsdilemma’s zijn ze bovendien in staat het debat nu en in de toekomst steeds tot de kern terug te brengen.
De vier domeinen van maatschappijleer worden in de hoofdstukken 4 tot en met 7 behandeld. Deze kennen een vergelijkbare opbouw en kunnen in willekeurige volgorde behandeld worden. In het laatste hoofdstuk komt de zoektocht naar een ideale samenleving en het streven naar maatschappelijk geluk samen met een gedegen hoofdstuk over Europese samenwerking.
Seneca kiest voor een betekenisvolle didactische lijn waarbij leerlingen vooral worden uitgedaagd om te denken, niet om te stampen. Seneca is een uitgeverij van en voor docenten met als motto: ‘Niet voor de school maar voor het leven leren wij’.
De auteurs en ontwerpers hebben de ervaringen van de maatschappijwetenschappen methode verwerkt in de methode voor maatschappijleer
Nieuwsgierig? Bestudeer de bladerbare PDF waarin o.a. te zien is:
De methode Seneca wil leerlingen hun eigen waarden laten ontdekken door middel van het waardenlogboek