Leerwerkboek maatschappijkunde - politiek
Hoe leven mensen samen? Hoe zit de maatschappij in elkaar? Welke rol spelen jongeren nu en in de toekomst in de samenleving? Daarover gaat maatschappijkunde. Deze methode van Seneca helpt leerlingen bij het beantwoorden van die vragen. Bij maatschappijkunde gaan we een stapje verder dan bij maatschappijleer. Dat doen we door maatschappelijke vraagstukken te analyseren. We behandelen vijf domeinen: werk, pluriforme samenleving, massamedia, criminaliteit en politiek.
Uitgangspunten van deze methode zijn:
Dit leerwerkboek gaat over politiek. We beginnen in de eerste hoofdstukken dicht bij de leerling. Dat doen we door herkenbare contexten te schetsen met jongeren die iets willen veranderen in hun omgeving. Samen met die jongeren ga jij op pad en zo komen jullie allerlei onderwerpen in de politiek tegen. Wat zijn politieke partijen? Welke verschillen zijn er? Hoe komt beleid tot stand?
De laatste hoofdstukken gaan over hoe het vroeger was in de politiek. Ook kijken we naar andere landen. Dat doen we door een bredere context te schetsen. Wat is er veranderd? Welke verschillen zijn er tussen een dictatuur en een democratie? Hoe werkt de Europese Unie?
In het boek staan 2 stellingen die gemaakt zijn in overleg met de DebatUnie. Voor beide stellingen zijn er online opdrachten om over te debatteren.