Seneca MAW Module Antropologie - Module


Artikelnummer: SEN6008
ISBN: 9789492716620
Editie: 2023
Soort: Module
Verkrijbaarheid: Leverbaar

€ 14,99


Registreer of Log in om één docentexemplaar te bestellen.

Een moduleboekje over de vervolgopleiding antropologie. Het is zelfstandig te bestuderen maar is ook geschikt als verbreding van het vak maatschappijwetenschappen. Daarnaast is de module geschikt als oriëntatie op een studie antropologie.

Antropologie en maatschappijwetenschappen

Waarom zijn in Rusland jeugdbewegingen zo populair? Welke rol speelt plastische chirurgie bij de kans op werkgelegenheid in Rio de Janeiro? Wat is de betekenis van drillrap onder jongeren in Londen? En: Wat is de functie van ontgroeningen bij studentenverenigingen? Het zijn allemaal vragen die je als antropoloog kunt onderzoeken.

Als antropoloog bestudeer je de wereld om je heen vanuit het perspectief van de mens. Daarbij wordt vaak gekeken naar maatschappelijke onderwerpen zoals migratie, klimaatverandering, consumptie en digitalisering. Antropologen proberen te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Zo onderzoeken antropologen culturele uitingsvormen, denkbeelden en gedragingen binnen specifieke subculturen en samenlevingen.

Samenlevingen en subculturen die antropologen onderzoeken kunnen zowel ver weg als dichtbij zijn. Zo onderzoeken antropologen eeuwenoude gemeenschappen zoals de Aboriginals in Australië en de Nuer in Soedan, maar ook bankiers in Londen en de gebruikers van extreemrechtse forums op internet.

In de module antropologie nemen we je mee op reis: van de bedoeïenen in Israël naar de Nederlandse politie en van de Molukse gemeenschap in Nederland tot onafhankelijkheidsstrijders in Catalonië. Zo maak je kennis met het werk dat antropologen doen, de onderwerpen die ze bestuderen en de culturen waar ze zich in onderdompelen.

  • In het eerste deel, De voorbereiding, onderzoeken we wat antropologie precies inhoudt en welke onderzoeksmethoden antropologen gebruiken. We geven je verschillende voorbeelden van het werk van antropologen vroeger en nu. Zo kun ij j e eigen beeld vormen van wat antropologie precies inhoudt.
  • Het tweede deel noemen we De reis en daarbij gaan we dieper in op de onderwerpen die antropologen bestuderen, zoals identiteit, macht en religie. We sluiten het tweede deel af met een eindcasus waarin alle verschillende onderwerpen die in de module aanbod zijn gekomen terugkomen.
  • In het derde deel, De nabeschouwing bespreken we de toegevoegde waarde van antropologen binnen de maatschappij en de manier waarop antropologen hun kennis inzetten in verschillende sectoren. Je leest interviews met antropologen die op heel uiteenlopende plekken werkzaam zijn: in de journalistiek, bij de overheid en in het bedrijfsleven. Zo helpen we je er achter te komen of de studie antropologie misschien bij jou past.

Ieder hoofdstuk bestaat uit een stukje theorie-uitleg, een aantal voorbeelden van antropologische casussen waarin de theorie wordt toegepast en opdrachten om met de stof te oefenen. Ook ga je zelf als antropoloog op pad. Op die manier kun je oefenen met observeren, analyseren en interviewen en de theorie die je hebt geleerd toepassen in de praktijk. Zo helpen we je erachter komen of de studie antropologie misschien bij jou past én kun je oefenen met de stof van maatschappijwetenschappen.

Freek Colombijn, universitair hoofddocent sociale en culturele antropologie aan de VU, schreef een review over onze module antropologie. Zo schrijft hij: ''Ik vind het boek zeer geslaagd. In 84 pagina’s worden ontzettend veel thema’s behandeld. Toch had ik had nergens het gevoel dat de complexiteit van sociale processen ernstig geweld werd aangedaan. De auteurs schrijven in korte, heldere zinnen, zoals van auteurs van een schoolboek verwacht mag worden.'' En: ''Hopelijk draagt het boek bij aan een versterking van de antropologie in Nederland en zullen meer scholieren een goed onderbouwde keuze maken voor de studie antropologie.''