Seneca MAW Module Recht - Module


Artikelnummer: SEN6004
ISBN: 9789492716453
Editie: 2022
Soort: Module
Verkrijgbaarheid: Leverbaar

€ 14,99


Registreer of Log in om één docentexemplaar te bestellen.

Een moduleboekje over de vervolgopleiding recht. Het is zelfstandig te bestuderen maar is ook geschikt als verbreding van het vak maatschappijwetenschappen. Geschikt voor oriëntatie op een studie recht.

'Als je niet weet wat je wilt gaan studeren, kies je een studie rechten'. Als je rechten studeert, moet je alle wetten uit je hoofd kennen.' 'Na een opleiding rechten word je advocaat of rechter'. Een drietal vooroordelen die vaak worden genoemd wanneer iemand rechten studeert. Hopelijk zullen deze vooroordelen worden weggenomen tijdens het lezen van Een kennismaking met het Recht. Ook zal duidelijk worden dat je al vaker met het recht in aanraking bent gekomen dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Het recht is namelijk overal en je hebt er elke dag mee te maken.

Een kennismaking met het recht heeft het doel om iedereen die weinig of niets van het recht afweet, kennis te laten nemen van de rechtsregels die haar dagelijks leven vormgeven. Want wat als je iets hebt gekocht in de winkel, maar je bent achteraf ontevreden over het product? Welke actie kun je ondernemen als je door je werkgever wordt ontslagen? En hoe kom je onder een onterechte verkeersboete uit? Wat te doen als je wordt aangehouden als verdachte van een strafbaar feit? En wanneer wordt jouw recht op vrijheid van meningsuiting geschonden en wat kun je ertegen doen? In dit soort situaties is het prettig om te weten wat jouw rechten en plichten zijn, zodat je als burger optimaal bent voorbereid om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Daarmee draagt dit boek bovendien mee aan burgerschap.

  • In hoofdstuk 1 komen de betekenis van het begrip 'recht' en de functie ervan aan bod. 
  • Hoofdstuk 2 beschrijft de plekken waar je de regels van het recht kunt vinden: de rechtsbronnen. Een van die rechtsbronnen is de wet. 
  • In hoofdstuk 3 wordt besproken welke indelingen er binnen het recht gemaakt worden. Zo wordt het recht traditioneel onderverdeeld in het privaatrecht en het publieksrecht. Het strafrecht is weer onderdeel van het publieksrecht. 
  • Hoofdstuk 4 gaat in op de rol die het recht speelt in de  technologiegedreven wereld em welke mensenrechten er op het spel kunnen staan als er nieuwe uitvindingen worden gedaan. Wie er bijvoorbeeld verantwoordelijk als je een zelfrijdende auto een ongeluk veroorzaakt? Tot slot geeft hoofdstuk 5 een inkijkje in de rechtspraktijk. Wat doet een rechter of advocaat eigenlijk precies en welke taken heeft een officier van justitie? Ontdek de levendige beroepswereld van de jurist.

Auteur: Iris Vlastuin